Yulaf Ekstresi

Yulafın Faydaları Nelerdir?

Yulaf bilimsel olarak birçok araştırmanın konusu olmuş, oldukça önemli bir yiyecektir. Yulafın bilmeniz gereken faydalarını aşağıda sıralıyoruz: (1)

1. Zengin Besin İçeriği

Besin bileşenleri oldukça zengin olan yulaf güçlü bir karbonhidrat ve lif kaynağıdır; beta-glukan lifler açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca diğer tahıllara göre çok daha fazla protein ve yağ içerir. Yulaf vitamin, mineral ve bitkisel antioksidan bileşenler açısından da zengindir.

Yarım bardak (78 gram) kuru yulaf tavsiye edilen günlük tüketim miktarına göre: (2)

  • Manganez: %191,

  • Fosfor: %41,

  • Magnezyum: %34,

  • Bakır: %24,

  • Demir: %20,

  • Çinko: %20,

  • Folat: %11,

  • B1 Vitamini: %39,

  • B5 Vitamini: %10,
  • Daha düşük oranlarda kalsiyum, potasyum, b6 vitamini (pridoksin) ve b3 vitamini (niasin) içermektedir.

    Ayrıca 78 gram kuru yulaf 51 gram karbonhidrat, 13 gram protein, 5 gram yağ ve 8 gram lif içerir ama bu değerlerine rağmen 303 kaloridir. Bu bilgi bize kalori ve içerik değerlerine baktığımız zaman yulafın yenilebilecek en iyi tahıllardan biri olduğunu gösterir.

    2. Antioksidan Açısından Güçlü Bir Tahıldır

    Yulaf, faydalı bitkisel bileşenlerden olan polifenoller ve antioksidanlar açısından kuvvetli yiyeceklerdendir. Bu antioksidanlar arasından en çok dikkat çeken neredeyse sadece yulafta bulunan avenanthramide antioksidanlarıdır.

    Avenanthramide, vücutta nitrik oksit üretimini arttırarak kan basıncının azaltılmasına yardımcı olabilir. Nitrik oksit kan damarlarının genişlemesine ve kan akışının hızlanarak kolaylaşmasına yardımcı olur. Ayrıca bu antioksidanın anti-inflamatuar ve kaşıntı azaltıcı etkisi olduğu düşünülmektedir. Ferülik asit de yulafta bol miktarda bulunan başka bir önemli antioksidandır.