E Vitamini

E vitamininin antioksidan etkisi var

Tükettiğiniz sağlıklı besinlerin size ne gibi faydaları olduğunu hiç düşündünüz mü? Siz farkında olmasanız da tükettiğiniz besinlerin size ‘sağlık’ verdiğini unutmayın. Özellikle vitamin ve minerallerin vücudunuzun bir saat gibi çalışmasına büyük katkısı var. Bunlardan biri de E vitaminidir. Genellikle günlük alınan gıdalarda bulunan E vitamini, yağda erir ve güneş ışınlarına karşı duyarlıdır. Antioksidan etkisi olan E vitaminine, bazı diyetlerde ihtiyaç olabilir. Bunun nedeni de kullanılan bitkisel yağ oranının artmasıdır. E vitaminin faydaları şöyle sıralanabilir:

Prematüre bebeklerde kansızlığı engeller.

Radyasyona karşı koruyucu etki sağlar.

Yaralar daha hızlı iyileşir.

Alzheimer ve Parkinson hastalığına karşı koruyu bir etkisi vardır.

Damar tıkanıklığı ve sertliğini önler.

E vitamini hangi besinlerde bulunur?

E vitamini tahıl, kabak, ıspanak, lahana, marul, zeytinyağı, balık yağı, fındık, ceviz, ton balığı, sardalye, yumurta sarısı, domates, patateste bulunur. Bu besinler vücuda yeteri kadar alınmadığı takdirde E vitamini eksikliği görülebilir. Nadir görülen E vitamini eksikliği sonucunda şunlar meydana gelir;

  • Kısırlık
  • Cinsel işlev bozukluğu
  • Kolay yorulma
  • Kansızlık
  • Karaciğer rahatsızlıkları
  • Yaraların daha yavaş iyileşmesi.